Indholdsfortegnelse
Påtænker du at anskaffe dig en hunhund, bør du være opmærksom på de biologiske omstændigheder, der følger med at have en tæve. Nemlig hunhundens løbetid. Men hvad indebærer hundens løbetid egentligt? Og hvor lang tid bløder en hund i løbetid? Alt det og meget mere får du svaret på i artiklen her.
Hvor ofte er tæven i løbetid?
Tæver er under normale omstændigheder i løbetid hver 6. måned. Løbetiden varer i cirka tre uger, og det er i denne periode, du skal passe særlig godt på din hunhund – hvis du da ikke ønsker et kuld hvalpe.
Særligt i midten og i slutningen af blødningsperioden – cirka 16 dage inde – skal du holde et vågent øje med din hunhund. Det er nemlig i denne periode, at selve tidspunktet for ægløsningen foregår, og hunden er særlig parringsvillig.
Hvor længe varer hundens løbetid?
Det er forskelligt fra hund til hund, hvor lang tid hunden bløder i løbetiden. Men ofte vil selve blødningen vare mellem imellem seks og ti dage ud af en løbetidsperiode på tre uger.
Men i takt med at hunden bliver ældre, vil dens cyklus forskubbe sig mere og mere. Det er dog ikke ensbetydende med, at du frit kan lade din tæve strejfe, når den er nået en vis alder. En gammel hunhund kan nemlig sagtens blive drægtig. Drægtighed frarådes dog ved ældre hunhunde, da det kan være en ekstra ubekvem affære for en hund, der måske samtidig er udfordret af fysiske skavanker.
Hvordan kan man se, at en hund er i løbetid?
Det er ikke altid lige let at opfange, hvorvidt ens hund er i løbetid eller ej, da hundes blødninger ikke er særlig kraftfulde. Især ikke hos små hunderacer. Ofte vil der kun være tale om lidt blodigt udflåd i selve blødningsperioden, mens der både før og efter blødning vil forekomme en mindre mængde af klart og hvidt udflåd.
I hele løbetidsperioden vil tæven dog også have svulmende vulva og en øget trang til at urinere, hvilket kan give ejeren en vink om hundens tilstand.
Sådan passer du godt på din tæve, når den er i løbetid
Det er ikke en dans på roser for din hund at gennemgå sin løbetid. For perioden med ægløsning kan medføre ubehag og smerter. Og din tæve vil med garanti være mere mentalt og fysisk udfordret end sædvandligt. Derfor bør du udvise ekstra omsorg for din hund i denne periode og være gavmild med kæl, nus på maven og gode og stimulerende aktiviteter.
Er din tæve genstand for hanhundenes opmærksomhed i generende grad? Så kan en dufthæmmer være en løsning for jer. Dufthæmmeren hjælper til at skjule tævens duftspor – de såkaldte feromoner – så hun virker mindre tillokkende på de nysgerrige hanner.