Hvornår skifter hunde tænder? Alt du skal vide

Hvornår skifter hunde tænder? Alt du skal vide

Hvis du tror, at tandfeen kun kommer på besøg hos artige børn med løse rokketænder, tager du grueligt fejl. For hundehvalpe skal ligesom menneskebørn gennem et stadie, hvor deres tænder udskiftes.

Er du nysgerrig på, hvornår hvalpen taber sine tænder? Og hvad du skal gøre, hvis det ikke sker? Så er du landet det helt rigtige sted. Svaret finder du nemlig i artiklen her.

Hvalpen og dens tænder

Når et lille nyt kuld hvalpe kommer til verden, har de ingen tænder. Først når de når en alder på omkring tre uger, begynder hvalpene at få mælketænder. Det sker gradvist over en til to uger, og i alt får hvalpen 28 mælketænder.

Hvornår skifter hunde tænder?

Hvalpen begynder normalvis at tabe tænderne, når den er omkring tre til fire måneder gammel. Det er dog ikke unormalt, at hvalpen kan blive helt op imod seks måneder, før det sker. I perioden med tandtab skifter hvalpen dens 28 mælketænder ud med 42 voksentænder.

Hvalpen taber sine fortænder først, hvorefter turen går til kindtænderne. Her erstattes de tre mælketænder i hver kæbe af i alt seks blivende kindtænder i overkæben og syv blivende kindtænder i underkæben. Hjørnetænderne bliver udskiftet som de sidste, hvilket sker i 6-7 måneders alderen.

Hos mindre hunde med en voksenvægt på under fem kilo kan et fuldt tandskifte dog ske tidligere end hos større hunde.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hvalp ikke taber alle sine tænder?

Du bør fra begyndelsen vænne din hund til at blive undersøgt i munden. Det kan komme dig til gavn på længere sigt. Ikke mindst når du skal holde øje med din hunds tandskifte. Du kan nemlig risikere, at din hund ikke taber alle sine tænder.

Hvis en mælketand ikke løsner sig, som den burde, og derfor ikke erstattes af en blivende voksentand, kaldes tilstanden for persisterende mælketænder. Og tilstanden kan føre til bidefejl hos hunden, da den genstridige mælketand kan forårsage, at den permanente voksentand vokser forkert ud.

I sådanne tilfælde er det nødvendigt at få tanden trukket ud hos dyrlægen. Det er derfor vigtigt, at du holder godt øje med din hvalps tandskifte, så den ikke får problemer med hverken tandstilling eller bid senere i livet.

Gør det ondt på hvalpen at tabe sine tænder?

Ligesom spædbørn er mærket, når deres tænder bryder frem, vil hvalpe have en lignende oplevelse under deres tandskift. Det betyder, at hvalpens gummer er meget kløede i denne periode. Som konsekvens heraf vil hvalpen være ekstra flittig til at bide i ting, da det kan lindre kløe og ubehag. Så giv gerne din hvalp en gummibidering, den kan forlyste sig med.

5/5 - (2 stemmer)

Del artiklen på sociale medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andre artikler der måske kunne friste...