Ulovlige hunde i Danmark: Se listen her

Ulovlige hunde i Danmark: Se listen her

Ifølge den danske hundelov er der en række hunde, der er ulovlige i Danmark. Og det er din pligt som ejer at sørge for, at din hund ikke tilhører en ulovlig race. Ellers kan du risikere, at politiet kan kræve, at hunden bliver aflivet.

Selv krydsninger, hvor den ulovlige race indgår, er per definition også ulovlige. Og også her kan du blive pålagt at få aflivet din hund. Derfor bør du være varsom, når du erhverver dig en hund, og undersøge dens race og baggrund grundigt inden køb.

De 13 ulovlige hunderacer i Danmark er som følgende:

  • Pitbull terrier
  • Tosa inu
  • Amerikansk staffordshire terrier
  • Fila brasileiro
  • Dogo argentino
  • Amerikansk bulldog
  • Boerboel
  • Kangal
  • Centralasiatisk ovtcharka
  • Kaukasisk ovtcharka
  • Sydrussisk ovtcharka
  • Tornjak
  • Sarplaninac

Hvorfor er nogle hunde ulovlige i Danmark?

Hundeloven – og dermed listen over ulovlige hunde i DK – er et resultat af episoder med angreb, bidskader, aggressive hunde og tilmed arrangering af hundekampe i Danmark. Aftalen kom i stand tilbage i 2010, efter Folketinget i samråd med en række eksperter udpegede 13 hunderacer, der i særlig grad udviste aggressiv adfærd og derfor kunne udgøre en risiko for mennesker og dyr.

Hvem var eksperterne bag hundeloven og listen over ulovlige hunde i DK?

Til at bistå Folketinget med listen over ulovlige hunderacer i Danmark, blev der nedsat et ekspertudvalg bestående af repræsentanter fra blandt andet Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet, Dansk Kennel Klub, Danmarks Civile Hundeførerforening samt Den Danske Dyrlægeforening.

Formålet med udvalget var at udpege en række hunderacer, der havde været involveret i mange sager med angreb og bidskader, og som derfor i særlig grad kunne udgøre en fare for borgernes sikkerhed.

Hundeloven medførte, at racerne ikke alene blev listet som ulovlige hunde i Danmark. Men også krydsninger, hvor en eller flere er racerne indgår, blev ulovliggjort. Derfor er det heller ikke længere muligt at avle på de enkelte racer i Danmark.

Er din hund en vandpistol eller et maskingevær?

Selv blandt de lovlige hunderacer i Danmark er der stor forskel på de forskellige racers sind. Nogle hunde har let ved at gå fra nul til 100 på agressivitetsskalaen, mens andre hunde er langt mere godmodige og tolerante over for ydre påvirkninger. Eksempelvis er Chihuahuaer og Schnauzere langt hurtigere på aftrækkeren og mere udfarende end rolige racer som labrador eller Berner Sennen.

Giv din hund gode sociale kompetencer med fra starten

Tilhører din hund en race, der er hurtig på aftrækkeren og tilbøjelig til aggressiv adfærd? Så bør du være opmærksom på at give den gode sociale kompetencer så tidligt som muligt. Faktisk er hvalpen mest åben for indlæring og gode vaner i de første måneder af dens levetid – den såkaldte socialiseringsperiode – hvor dens hjerne stadig udvikler sig. Herefter kan det være svært at rette op på adfærden.

Det bedste, du kan gøre for din hvalp, er at give den en masse gode oplevelser og sund socialisering fra begyndelsen. Alliér dig med hundeejere med rolige og godmodige hunde, der kan håndtere en nysgerrig lille hvalp, når din hvalp for første gang skal stifte bekendtskab med andre hunde. På den måde sikrer du, at din hvalp får gode forudsætninger fremadrettet. Og navnlig én bestemt race kan være god til førstegangsmødet.

Prisen for ”Hund med færrest adfærdsproblemer” går til…

En nyere undersøgelse fra University of Helsinki i Finland bekræfter, at nogle hunderacer er mere tilbøjelige til aggressiv adfærd end andre. Faktisk konkluderede forskerne, at størstedelen af alle hunde har adfærdsproblemer i varierende grad. Lige fra aggressivitet til angst.

Det er derfor ikke unormalt, at en hund udviser forskellige former for adfærdsproblemer. Men navnlig én race formåede at skille sig ud i undersøgelsen på en positiv måde, nemlig labradoren.

Faktisk udmærkede labradoren sig på flere parametre i undersøgelsen, da den både udviste mindst aggressiv adfærd over for andre hunde og fremmede mennesker, ligesom kun godt 10% af labradorerne i undersøgelsen var ængstelige overfor fyrværkeri.

Tillige hører racen til i top-10 over de mest intelligente hunde. Det er formentlig ikke uden grund, at labradoren er den mest populære familiehund i Danmark.

5/5 - (10 stemmer)

Del artiklen på sociale medier

Del på Facebook
Del på Twitter

Andre artikler der måske kunne friste...